top of page

Är du närstående till någon som kämpar med ofrivillig barnlöshet?

Du kanske har en vän, en familjemedlem eller en kollega som kämpar för att få barn. Det kan kännas maktlöst att stå på sidan och se att din kära vän mår dåligt. Du vill finnas där för att stötta men vet inte riktigt hur.

Bara genom att du är här nu visar hur mycket du bryr dig. På den här sidan finns några generella tips jag vill skicka med dig. Det är dock bra att komma ihåg att varje person och varje persons resa är unik. Kanske ni kan titta på råden tillsammans och se vad som skulle kunna fungera för er?

Känner du att du skulle vilja prata mer ingående om just dina eller era utmaningar är du varmt välkommen att höra av dig. Det finns samtalstider även för dig som närstående. Du är viktig. DItt stöd är viktigt. 

Arm runt axeln

10 generella råd för vad du kan göra:

1. Var lyhörd och empatisk:

Lyssna på din vän utan att ifrågasätta eller döma. Det är viktigt att din vän får uttrycka sina känslor. Visa förståelse för att ofrivillig barnlöshet kan vara en smärtsam och utmanande upplevelse.

2. Fråga hur du kan hjälpa:

Var öppen för att din vän kan behöva olika typer av stöd vid olika tillfällen. Fråga hur du kan stötta, vare sig det är genom att erbjuda praktisk hjälp, känslomässigt stöd eller genom att "bara" vara där. Ibland kanske du inte får svar på den frågan, för att din vän helt enkelt inte vet. Och det är okej. Du har visat att du bryr dig och det är till stor hjälp.

3. Var försiktig med råd:

Undvik att ge råd eller försöka lösa problem. Istället, låt din vän styra samtalet och erbjud stöd och uppmuntran när det behövs.

4. Håll kontakten:

​Fortsätt att hålla kontakt med din vän och visa att du finns där. Ett enkelt meddelande eller ett telefonsamtal för att visa att du tänker på dem kan betyda mycket.

5. Var tålmodig:

Kom ihåg att det kan ta tid för din vän att bearbeta och hantera sina känslor kring ofrivillig barnlöshet. Var tålmodig och stöttande under denna process.

6. Erbjud dig att följa med till läkarbesök:

Erbjud att följa med din vän till läkarbesök eller fertilitetskliniker om hen känner sig osäker eller bara vill ha sällskap och stöd.

7. Skapa avkopplande aktiviteter:

Ordna och planera avkopplande aktiviteter som kan ge er en mysig stund tillsammans. Det kan vara en promenad i naturen, en spadag, en picknick eller en filmkväll. Något som ni båda uppskattar.

8. Fira och sörj tillsammans

Även små framsteg i resan mot barn är värda att firas, om din vän vill såklart. Likväl som de kan vara fint att sörja motgångar tillsammans. Erbjud dig att finnas där i upp- och nergång. 

9. Erbjud avlastning:

Om du har möjlighet kan du erbjuda praktisk hjälp i vardagen genom att hjälpa till med vardagssysslor såsom matlagning, städning eller inköp

10. Acceptera din egen begränsning

Det är viktigt att komma ihåg att du inte kan lösa din väns problem. Det kan kännas frustrerande men det är okej. Det räcker enormt långt att  finnas där som ett stöd, som den viktiga vän du är. 

bottom of page